SCURT ÎNDRUMĂTOR – Săptămâna Patimilor și a Sfintei Învieri – 2020

MITROPOLIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ A CELOR DOUĂ AMERICI

SCURT ÎNDRUMĂTOR pentru credincioși privind slujbele din Săptămâna Sfintelor Patimi și a Învierii Mântuitorului Hristos în anul mântuirii 2020

  1. În condițiile impuse de actualele reglementări în starea de urgență, slujbele din această perioadă, inclusiv slujba de Florii, Deniile din Săptămâna Mare, din Joia Mare, Vinerea Mare și cea de la Luminosul Praznic al Învierii, vor fi săvârșite în biserici, doar de către clerici, fără prezența credincioșilor. Slujbele pot fi urmărite/ascultate on-line, prin intermediul canalelor mediatice ale Mitropoliei (www.biserica.tv) sau ale parohiilor (lista completă o găsiți aici https://mitropolia.us/index.php/ro/938-parohiile-care-transmit-in-direct-sfanta-liturghie-din-mitropolia-ortodoxa-romana-a-celor-doua-americi).

 

  1. Credincioșii vor primi, prin intermediul preoților parohi (prin canalele mediatice: whatsapp, e-mail și Facebook), textul scris al slujbelor din Joia Mare (cele 12 Evanghelii), Vinerea Mare (Prohodul Domnului) și Slujba Învierii, precum și icoanele corespunzătoare acestora, pentru a putea fi citite/urmărite și acasă, conform tipicului, mai ales de cei care nu dispun de mijloace tehnice pentru a urmări slujbele on-line.

 

  1. Din motive practice, date fiind restricțiile de deplasare sau de adunare diferite de la stat la stat, Slujba Învierii va avea loc anul acesta ca și celelalte slujbe fără credincioși. În zilele de sâmbătă 18 aprilie și duminică 19 aprilie în timpul zilei, Paștile vor fi împărțite credincioşilor. Acolo unde este posibil și nu există interdicții de deplasare, credincioșii vor putea lua Pâinea binecuvântată, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti” de la Sfânta Biserică de care aparțin. „Paștile” va fi sfinţit anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, la Sfânta Liturghie şi va fi ambalat igienic în pachete închise. Persoanele care le vor pregăti vor purta mască şi mănuşi de protecţie. NU SE VOR ÎMPĂRȚI ouă sau alte dulciuri. Credincioșii care nu au posibilitate de a se deplasa să ia legătura cu preotul paroh.

 

  1. Creștinii au binecuvântarea să-și aprindă în noaptea de Paști ACASĂ, la orele 12.00 noaptea, lumânarea de la candela din casă, urmărind online Slujba Învierii transmisă de parohia locului.

 

  1. Date fiind condițiile neprielnice pentru a se binecuvânta la biserică, de către preot, coșurile cu bucatele tradiționale de Paști, în ziua Praznicului Învierii, credincioșii au binecuvântarea de a-și stropi cu Aghiazmă propriile bucate, în semnul crucii, rostind: În Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh și cântând de trei ori troparul Hristos a înviat din morți!

 

  1. Se reamintește credincioșilor că, pe toată perioada Praznicului Învierii (până în ajun de Înălțare), înainte de a mânca se va cânta sau rosti troparul Hristos a înviat din morți.

 

  1. Pe perioada Săptămânii Luminate, credincioșii sunt îndemnați să cânte troparul Hristos a înviat din morți și să se salute reciproc cu salutul Hristos a înviatAdevărat a înviat pe toată perioada Praznicului Învierii (până în ajun de Înălțare)!

 

IPS Mitropolit Nicolae și toți clericii Mitropoliei vă încredințează de rugăciunea lor către Mântuitorul Hristos, Maica Sa și toți sfinții pentru întărire în credință și vindecare de toată boala și neputința! Vă dorim o Săptămână a Sfintelor Patimi binecuvântată și sărbătoarea Sf. Paști cu sănătate și nădejde în Hristos cel Înviat!